Het aanbieden van producten gebeurt steeds minder in de traditionele Hollandse winkelstraten, met alomtegenwoordige Hema's en Blokkers, en steeds meer op de virtuele winkelstraten van het internet. Het positieve hiervan is dat iedereen die een fris en vernieuwend product bedenkt, dit makkelijk kan aanbieden aan miljoenen internetgebruikers. Het nadeel is dat een creatieve ondernemer al snel ondersneeuwt tussen al die andere creatieve ondernemers. In de ouderwetse winkelstraat was het al belangrijk om uw etalage zo fraai mogelijk uit te dossen. Dit geldt echter nog veel meer voor de landingspagina van uw webwinkel. De presentatie, omschrijving en omgeving van uw producten dienen geoptimaliseerd te worden om de beste resultaten te bereiken. Hoe u dit voor elkaar bokst, zal ik in deze blog kort uiteen zetten.
De landingspagina, oftewel: de etalage van uw internetwinkel
Het belang van een landingspagina laat zich het beste vergelijken met het belang van een etalageraam. Is uw etalage niet aantrekkelijk, dan lopen de mensen uw winkel voorbij. Hoewel, het gaat bij een landingspagina eigenlijk nog verder dan dat. Een goede landingspagina zorgt er niet alleen voor dat bezoekers verleid worden om iets in uw internetwinkel te kopen. Het zorgt er ook voor dat uw website uberhaupt zichtbaar is. Dat zit zo. Veel consumenten vinden via een zoekmachine als Google het product waarnaar ze op zoek zijn. Als er meer online winkels voldoen aan de zoekopdracht, dan rangschikt Google deze websites op basis van een aantal criteria. Dit gaat bijvoorbeeld over de zoekwoorden die u gebruikt en de frequentie ervan. Het gaat over uw gebruik van h1, h2 en h3 kopjes. Over de tijdsduur die de gemiddelde bezoekers op uw landingspagina doorbrengen. Dit moet u dus allemaal proberen te optimaliseren. Doet u dit niet, dan wordt uw winkel niet alleen onaantrekkelijk maar zelfs onzichtbaar voor consumenten! Hij verdwijnt zover naar beneden in de Google-resultaten dat niemand hem meer tegenkomt. Alsof de Hema opeens uit de winkelstraat verdwijnt als een soort perron 9 3/4 uit Harry Potter.
Het inschakelen van een digitaal marketing bureau
Hopelijk heb ik u inmiddels overtuigd van het belang om uw webwinkel en uw landingspagina te optimaliseren. Search Engine Optimalisation, oftewel SEO, wordt dit ook wel genoemd. Dit kunt u zelf proberen te doen. Door middel van een ouderwets woordweb kunt u zo goed mogelijk 'om het zoekwoord heen schrijven'. Alvast een tip: zorg ervoor dat de woorden die belangrijk zijn voor uw core business ongeveer 2 procent van het totaal aantal woorden uitmaken. Daarnaast hebt u waarschijnlijk al een zo aantrekkelijk mogelijke landingspagina gemaakt. Of u echter het optimale resultaat haalt uit uw webshop, kunt u laten toetsen door een digitaal marketing bureau zoals Blauwe Monsters. Zij zijn gespecialiseerd in SEO, weten alles van Google Analytics en andere handige foefjes. Laat uw landingspagina geen perron 9 3/4 worden!