Binge drinking…. beter niet!

Nog altijd komt het vaak voor dat mensen meer drinken dat eigenlijk goed voor ze is. Met name onder jongeren is binge drinking een veelvoorkomend probleem. Dat is dus het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. Als je uitgaat als jongere, is het vaak gezellig. En dan heb je gauw de neiging nog een drankje extra te bestellen, en nog één… ook op festivals ligt het gevaar van binge drinking op de loer bij jongeren. Drankverslaving geef je niet snel toe. Maar iedereen weet voor zichzelf wel of ze afhankelijk zijn van drank op een feestje of niet. Maar vaak hoor je dat jongeren vinden dat ‘het wel meevalt’ hoeveel ze drinken. Ter info: vanaf 6 standaardglazen alcohol in 2 uur bij mannen, en bij vrouwen vanaf 4 standaardglazen alcohol in 2 uur, valt al onder binge drinking. Veelal zijn de dingen waaraan we verslaafd zijn, helemaal niet zo goed voor ons.

Gevolgen van binge drinking

De lockdown vanwege COVID-19 zorgt ervoor dat je niet zomaar even naar een cafeetje kunt, om met je vrienden wat te gaan drinken. Het gevolg is dat je misschien juist thuis (teveel) gaat drinken. Een alcoholvergiftiging, angststoornissen, concentratieproblemen. En verstoring van de hersenontwikkeling. Of schade aan de lever door binge drinking. Het ligt allemaal op de loer. Eet- drink, rook of drugsverslavingen zijn hardnekkig, en zijn lastig te ontwennen! Denk ook aan de mobielverslaving die steeds meer voorkomt. Scholieren hebben steeds meer concentratieproblemen door hun veelvuldig telefoongebruik. 

Oplossing?

Als je merkt dat je al van alles geprobeerd hebt maar toch steeds naar de fles grijpt, kun je beter GEEN alcohol meer in huis halen. En je kunt eens met je huisarts praten. Ook in de gevallen van andere verslavingen zoals een eetverslaving is dit de beste weg. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar de POH-GGZ die aangesloten is bij de huisartsenpraktijk. Of je kunt hulp vragen bij een maatschappelijk werker in jouw woonplaats.

Buig het om

En last but not least: zoek een gezonde verslaving! Want waarom kiezen we nu juist vaak voor verslavingen die NIET zo goed voor ons zijn? Te lang achter een scherm zitten, teveel op onze telefoon, eten drinken en roken. Buig het om en kies voor iets dat positief is voor de lange termijn en geen schade doet aan je lichaam. Een verslaving aan wandelen in de natuur (laat je smartphone eens thuis) of foto’s maken in de buitenlucht is natuurlijk lang zo slecht niet dan binge drinking!

 

 

 

More from author

Related posts

Latest posts

De maatschappij verandert

De maatschappij waarin we tegenwoordig leven wordt ook wel een consumptiemaatschappij genoemd. In een consumptiemaatschappij wordt je status die je hebt vaak bepaald door...

Een veilig gevoel is het halve werk

Steeds vaker hoor je verhalen over inbraken in ons land. Dit zorgt ervoor dat mensen steeds vaker een onveilig gevoel in hun huis kunnen...

Waarom we eigenlijk vaker een relatiegeschenk moeten geven! 

Het geven van relatiegeschenken, veel bedrijven doen het maar ook veel bedrijven vragen zich wel eens af waarom ze het doen. Een relatiegeschenk geef...

GlobalConnections

Leuk dat je de onze blogsite bezoekt en met virtueel met ons connect. Op onze blog vind je leuke artiklen over wonen, gezondheid, tech en mode. Kijk gerust even rond voor inspiratie. Mocht je een idee hebben voor een leuke blog, laat het ons dan weten via de contactpagina.

Stay Global Connected!