Alles wat je moet weten over de dashboard camera

Misschien ken je wel iemand die gebruik maakt van een dashboard camera in de auto. In deze tekst zullen de voor- en de nadelen worden besproken van zo’n dashcam, de werking ervan zal worden beschreven en ook zal er worden ingegaan op de regelgeving. Denk je er dus aan om eventueel ook zo’n dashboard camera aan te schaffen voor in de auto? Lees dan eerst even deze blog om te kijken of het echt iets voor je is, hoe het werkt en of je zomaar door alle landen mag rijden met een dergelijke camera.

Werking

Zodra je begint met rijden, gaat de camera al aan. De camera begint dus al direct met filmen zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Zo wordt de gehele rit vastgelegd zonder dat de kans bestaat dat je vergeten bent de camera aan te zetten. Super handig dus, maar waarom zou je de rit eigenlijk willen opnemen?

Voordelen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het gewoon leuk vindt om je ritten terug te kijken, maar er zijn nog veel meer redenen te bedenken om te kiezen voor een dashcam. Zo heb je bijvoorbeeld bewijs bij een ongeluk, parkeerschade (indien de betreffende dashcam een parkeermodus heeft) of bij diefstal. Er kleeft echter ook een groot nadeel aan het gebruik van een dergelijke camera.

Nadeel

Aangezien alleen de voorkant wordt gefilmd, kan er een vertekend beeld worden geschetst ten opzichte van de daadwerkelijke situatie die zich heeft voorgedaan. Dit is het grote nadeel van een dashboard camera.

Regelgeving

In Nederland is het gebruik volledig toegestaan indien het zicht van de bestuurder niet wordt gehinderd. Het verspreiden van de beelden kan wel strafbaar zijn. Het delen ervan mag wel, maar kentekens en gezichten bijvoorbeeld moeten onherkenbaar worden gemaakt. Er zijn landen waar het gebruik van een dashboard camera helemaal niet is toegestaan. Het gaat om de landen Oostenrijk, Luxemburg en Portugal. In België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is het gebruik toegestaan mits de dashcam niet waarschuwt voor snelheidscamera’s. In de meeste Europese landen is het gebruik van een dashboard camera gewoon toegestaan.

Een dashboard camera kan dus gebruikt worden als bewijsmateriaal bij verschillende situaties en het kan leuk zijn de ritten terug te kijken. Echter wordt maar een perspectief gefilmd en is het beeld dus niet altijd even betrouwbaar. Het gebruik van de camera is niet overal toegestaan. Let dus goed op bij het gebruik ervan zodat je zeker weet dat je het op een correcte manier zult toepassen.

More from author

Ander nieuws

Laatste nieuws

Met buitenverlichting kan je zorgen voor prachtige verlichting

Het is rond veel feestdagen erg populair om gebruik te maken van verschillende soorten verlichting. Bij de feestdagen in december is het vooral erg...

De beste manier om een goede autoleaseovereenkomst te sluiten

  Het verschil tussen financial leasing en occasion leasing Financial leasing is een vorm van leasing waarbij de lessee (kredietnemer) leasebetalingen verricht aan de lessor (kredietgever) om...

3x bijzonde vakantiebestemmingen

Met een terugblik op de pandemie kunnen we wel zeggen dat we veel hebben geleerd. Zo ook hoe we onze vakantie op een andere...

GlobalConnections

Leuk dat je de onze blogsite bezoekt en met virtueel met ons connect. Op onze blog vind je leuke artiklen over wonen, gezondheid, tech en mode. Kijk gerust even rond voor inspiratie. Mocht je een idee hebben voor een leuke blog, laat het ons dan weten via de contactpagina.

Stay Global Connected!