Ondernemen in je eentje; spannend, overweldigend of allebei?

Gezeur van je baas, iemand die over je schouder meekijkt, of die nooit een keer waardering toont? Als je werken voor een baas zat bent, wordt dan ondernemer! Gelukkig kun je ‘gewoon’ je eigen baas worden, met een eenmanszaak. Hoe dat werkt? Waarom het een geweldige optie is? Daar gaan we in deze blogpost op in.

Waarom is een eenmanszaak zo populair?

Een eenmanszaak is een populaire vorm van ondernemen. Het betekent simpelweg dat jij de baas bent, alles zelf regelt en alle winst voor jezelf houdt. Geen ingewikkelde structuren, geen partners om rekening mee te houden – alleen jij en je onderneming. Een van de grootste voordelen van een eenmanszaak is de eenvoudige opstart. Je hoeft geen groot bedrijf te zijn om te beginnen. Met een goed idee en een beetje doorzettingsvermogen kun je al van start gaan. Je meldt je aan bij de Kamer van Koophandel, kiest een naam voor je bedrijf (betaalt tussendoor even vijf tientjes…) en je bent officieel ondernemer.

 

Een ander pluspunt waar je vast al aan gedacht had is de flexibiliteit. Als baas van je eigen eenmanszaak ga je zelf over je eigen tijd en neem je zelf alle beslissingen. Je kunt je bedrijf vormgeven op de manier die het beste bij jou past en die het beste aansluit op de wensen van jouw klanten. Of je nu een webshop runt, freelance diensten aanbiedt of een lokale winkel opent, de keuze is aan jou!

Maar financieel gezien dan?

Financieel gezien is een eenmanszaak niet complex. Je bent verantwoordelijk voor je eigen belastingen, maar dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je klein begint val je onder regelingen voor kleine ondernemers. Je geeft inkomsten en uitgaven door aan de Belastingdienst, en betaalt belasting over je winst. Geen gedoe met complexe boekhouding of de verdeling van winst tussen partners. Geen Google-opdrachten zoals ‘boekhouder utrecht gezocht’ of ‘boekhouder almere goedkoop’. Nee, dat kun je dan allemaal zelf regelen.

Is het dan echt allemaal zo simpel?

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten waar je op moet letten. Als eenmanszaak ben je bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, dat betekent dat schuldeisers dan aanspraak kunnen maken op jouw persoonlijke bezittingen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en zo nodig maatregelen te treffen om jezelf te beschermen (met bijvoorbeeld verzekeringen, juridisch advies en het beperken van persoonlijke garanties).

Al met al is het oprichten van een eenmanszaak een laagdrempelige manier om te kunnen ondernemen. Wil je de vrijheid om je eigen weg te gaan zonder te werken voor een baas die over alles zeurt? Je weet wat je moet doen!

More from author

Ander nieuws

Laatste nieuws

Een warm welkom creëren met de juiste terrasindeling

Als de zon zich laat zien en de temperaturen stijgen, dan weet je dat het terrasseizoen is geopend. Een terras is het visitekaartje van...

Welke verzekering heb je nodig voor je wintersport?

Ga je dit jaar op wintersport? Zorg er dan voor dat je een goede reisverzekering neemt. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen tijdens het...

Welke verzekering heb je nodig voor je wintersport?

Ga je dit jaar op wintersport? Zorg er dan voor dat je een goede reisverzekering neemt. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen tijdens het...

GlobalConnections

Leuk dat je de onze blogsite bezoekt en met virtueel met ons connect. Op onze blog vind je leuke artiklen over wonen, gezondheid, tech en mode. Kijk gerust even rond voor inspiratie. Mocht je een idee hebben voor een leuke blog, laat het ons dan weten via de contactpagina.

Stay Global Connected!