Lease’m: De grote voordelen van privé leasen

Steeds meer particulieren leasen hun auto. In 2020 reden in Nederland 188.000 auto’s rond die met private lease waren gefinancierd en dit aantal stijgt elk jaar flink. Dat is niet vreemd, gezien de voordelen van private lease. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan private lease. Om je te helpen een goede inschatting te maken of privé lease ook voor jou positief kan uitpakken, vind je hieronder een opsomming van deze voor- en nadelen, maar we beginnen met een beknopte uitleg van wat private lease nu eigenlijk behelst.

Wat is private lease?

Private lease, privé lease of particuliere lease, het is allemaal hetzelfde. Je betaalt gedurende een vaste periode, elke maand een vast bedrag. In ruil voor dat vaste bedrag mag jij in een nieuwe auto naar eigen keuze rijden en aan het eind van de looptijd lever je de auto gewoon in. De auto wordt dus nooit je eigendom, je mag er alleen in rijden.

Nu denk je misschien dat het vaste, maandelijkse bedrag een flinke hap uit je besteedbaar inkomen neemt. Dat is ook zo. Zelfs als je een kleine auto leaset, betaal je al gauw honderden euro’s per maand en dat loopt, afhankelijk van de grootte en uitvoering van de auto die je kiest, behoorlijk op. Aan de andere kant, als je zelf een auto koopt, zul je merken dat autorijden behoorlijk duur is.

Er zijn alternatieven voor private lease. Zo kun je sparen voor een auto, een lening afsluiten voor een auto of een auto met eigen geld betalen. Om met de laatste optie te beginnen: als je voldoende eigen geld hebt, is dit de goedkoopste oplossing. Sparen is ook prima wanneer je het gebruik van de auto kunt uitstellen. Want het nadeel van sparen is dat het tijd kost voordat je voldoende geld voor een auto bijeen hebt gespaard. Dus als je snel een auto nodig hebt, is sparen vaak geen oplossing. Lenen is een goed alternatief, maar is in de praktijk duurder dan privé lease. Onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat privé lease goedkoper uitpakt dan geld lenen voor een nieuwe auto. Dus ook al zijn de maandelijkse bedragen die je betaalt voor een private leaseauto best hoog, alles bijeen is het voordeliger dan het kopen van een auto met geleend geld. 

U vindt hier meer informatie over private lease

Voordelen van private lease

Het meest in het oog springende voordeel van private lease is dat de kosten voor allerlei vaste lasten, zoals verzekeringen, onderhoud, reparaties en wegenbelasting in het maandelijkse tarief zijn opgenomen. Je betaalt dus, naast het vaste, maandelijkse leasetarief alleen brandstofkosten, parkeerkosten, tol en eventuele boetes. Dus enerzijds betaal je elke maand een flink bedrag voor de auto, maar anderzijds betekent private lease ook dat je vrijwel zorgeloos kunt autorijden. Je hoeft eigenlijk alleen bij het tankstation te betalen. Zelfs de kosten van de winterbanden en het vervangen ervan neemt een aantal leasemaatschappij voor haar rekening.

Je zou misschien verwachten dat je bij de keuze van je private leaseauto sterk wordt beperkt in de beschikbare opties, maar dat is niet het geval. Soms bieden leasemaatschappijen weliswaar scherpe deals aan, dat zijn gewoonlijk courante, populaire, zeer compleet uitgeruste auto’s die extra voordelig worden aangeboden, maar als je daar geen gebruik van wilt maken, staat dat je vrij. Het kost niets extra om in plaats daarvan een auto naar eigen keuze te leasen.

Tenslotte, en dat is misschien nog wel het grootste voordeel van private lease, bij het beëindigen van de looptijd van de leaseperiode lever je de auto gewoon in. Hierdoor loop je geen risico bij het verkopen van je oude auto. Dat restwaarderisico is volledig voor de leasemaatschappij. Zeker in vergelijking met mensen die een lening hebben afgesloten voor hun auto is dit een prettig gegeven.

Nadelen private lease

Naast voordelen zijn er zeker ook nadelen verbonden aan private lease. Het belangrijkste nadeel is de maandelijkse betaling. Je weet met zekerheid dat je gedurende de looptijd, elke maand een vast bedrag van enkele honderden euro’s zult moeten betalen. Daarbij moet je je ervan bewust zijn dat het vrijwel onmogelijk is om tussentijds je leaseovereenkomst te beëindigen. Dat is ook wel te begrijpen: de leasemaatschappij heeft speciaal voor jou een auto gekocht. Het zou dan niet fair zijn wanneer jij na een paar maanden de overeenkomst beëindigt en de leasemaatschappij met de auto blijft zitten.

Een ander punt om te overdenken, is de verrekening van verreden kilometers. Als je een contract hebt voor 10.000 kilometer per jaar en je overschrijdt dit aantal kilometers dan krijg je aan het einde van het jaar een rekening voor gereden meerkilometers en dat kan een onverwachte én onplezierige verrassing zijn. Wees dus reëel bij het inschatten van het aantal kilometers dat je met de auto wilt rijden!

Tenslotte moeten mensen met een na-mij-de-zondvloedhouding eerst bij zichzelf te rade gaan voordat ze een private leaseovereenkomst afsluiten. Zij kunnen bij het inleveren van de auto aan het einde van de leaseperiode een onplezierige verrassing krijgen, als blijkt dat ze onzorgvuldig zijn omgegaan met hun leaseauto. Tijdens de inname wordt de auto namelijk nauwkeurig geïnspecteerd en een overmaat aan beschadigingen, zoals krassen, schroeiplekken en deukjes kan leiden tot een vervelende afrekening. De meeste leasemaatschappijen begrijpen prima dat kleine schades inherent zijn aan het gebruik van een auto, maar aan dat begrip komt een eind als het erop lijkt dat je onzorgvuldig bent omgegaan met je leaseauto.

More from author

Ander nieuws

Laatste nieuws

Met buitenverlichting kan je zorgen voor prachtige verlichting

Het is rond veel feestdagen erg populair om gebruik te maken van verschillende soorten verlichting. Bij de feestdagen in december is het vooral erg...

De beste manier om een goede autoleaseovereenkomst te sluiten

  Het verschil tussen financial leasing en occasion leasing Financial leasing is een vorm van leasing waarbij de lessee (kredietnemer) leasebetalingen verricht aan de lessor (kredietgever) om...

3x bijzonde vakantiebestemmingen

Met een terugblik op de pandemie kunnen we wel zeggen dat we veel hebben geleerd. Zo ook hoe we onze vakantie op een andere...

GlobalConnections

Leuk dat je de onze blogsite bezoekt en met virtueel met ons connect. Op onze blog vind je leuke artiklen over wonen, gezondheid, tech en mode. Kijk gerust even rond voor inspiratie. Mocht je een idee hebben voor een leuke blog, laat het ons dan weten via de contactpagina.

Stay Global Connected!